یحیی خان فولاد وند
اولین بار بارون دُبد در سال 1841.م. دو تن از روسای فولادوند را به نام کاظم خان و علی محمدخان عنوان نمود. لرد کرزن در پنجاه سال بعد اطلاعات بیشتری از این طایفه بدست می دهد. او طوایف عیسیوند و حاجی وند ، شیلاروند، هبدی و میان کوه و خان جمالی و کاراوند را نیز جزو تیره های این طایفه به حساب آورده است. در صورتی که خانم بیشوب که هم زمان با لردکرزن به ایران آمده بود و از این مناطق دیدن کرده بود اطلاعات مغایر با گفته های لرد کرزن در این رابطه بدست می دهد.
خانم بیشوب که خود از قلعه خان آباد با یحیی خان عیسی وند دیداری داشته، شرح کامل تریاز اوضاع سیاسی و اجتماعی آن طایفه بدست می دهد و درسفرنامه خود می نویسد:
قلعه خان آباد نشمین گاه یحیی خان مشرف به درختان سپیدار، شاه توت، انار، زردآلو چشم اندازی زیبا یی به بینندگان ارائه می داد. ما از سمت راست جاده راه کج کرده و از یک دره تنگ که نهر آبی در آن جریان داشت، در کنار چشمه آبی توقف کردیم...... در ادامه می نویسد: یحیی خان رئیس طایفه فولادوند است که حدود هزار خانوار جمعیت دارد ولی خان مایل است که نفوذ خود را نیز در قلمرو طوایف بُساک و حاجی وند و عیسی وند که حدود بیست و هشت هزار خانوارند گسترش دهد. یحیی خان مردی است میان سال و بلند قامت که دارای دهان گشاد و محاسنی خضاب کرده است. ظاهرا او فرد بسیار باهوشی است. و به مسائلی که مورد علاقه اش باشد توجه بخصوص دارد. وی به تلخی از ظلم و اجحاف عمال دولتی شکایت می کرد و می گفت : که امسال مامورین دولتی در برابر خراجی که امین السلطان برای قلمرو وی تعیین کرده از وی دریافت کردند.
برگرفته از کتاب حکومتگران بختیاری، مهراب امیری، چاپ اول 1385، انتشارات آنزان و پازی تیگرد
بازدید دیروز : 9
کل بازدید : 280543
کل یاداشته ها : 89